dinsdag 18 september 2012

Achter gesloten deuren

Vandaag heb ik voor het eerst het programma 'Achter gesloten deuren' gekeken. Voor de mensen die dit niet kennen, hier even een korte resumé:
'Veel levens kennen dramatische gebeurtenissen die vaak voor de buitenwereld verborgen worden gehouden, uit schaamte. In dit programma krijgen we als kijker een 'uniek' kijkje in die levens.'
Klinkt allemaal best interessant toch? Maar let op: het is een SCRIPTED reality show. Wat dus betekent dat deze waargebeurde verhalen worden NAGESPEELD door acteurs. Nou ja, acteurs...amateurs die een accent opzetten en wat wilde handbewegingen gebruiken als ze praten.

De aflevering vandaag ging over Maarten, een man met angstvrees (en extreme smetvrees) die al 10 jaar getrouwd was met Simone. Maarten schreef gebruiksaanwijzingen voor elektronische apparaten (wat opzich natuurlijk al buitengewoon boeiend is) en Simone (door Maarten liefkozend 'Moontje' genoemd) deed ook iets. Ze had twee collega's die inmiddels heel goede vriendinnen waren geworden. Zo goed, dat Simone ze had verteld dat Maarten piloot was en daarom nooit op feestjes was. Dan is er een moment dat ze met de broer van Maarten, Thom (die 80 keer aantrekkelijker was dan Maarten) haar twee vriendinnen tegenkomt. Voor het gemak doen ze dan ook maar alsof Thom haar man is.

Wat het allemaal veel makkelijker maakt. 

Nou is dit natuurlijk best erg, als je bedenkt dat dit waargebeurd is. Maar omdat het SCRIPTED is, wordt het op sommige momenten gewoon grappig.

Maarten is op geen enkele manier aantrekkelijk. Niet dat hij lelijk is, maar het is echt een miet eerste klas die de hele dag op lompe blauwe Adidasslippers loopt met, jawel, sokken erin. Storend is ook zijn standaard gezichtsuitdrukking: de eeuwige frons. Oh ja, en hij staat ook nog krom en heeft elke dag hetzelfde witte shirt aan.
Simone is veel te knap en te hip voor hem en is overduidelijk een veel betere match met Thom. Ik citeer: "Tja, als ik dan bedenk dat ik zoveel jaar geleden ook voor Thom had kunnen kiezen, dan had m'n leven er zoveel anders uit gezien". AAAARGHHH! HAD DAN VOOR HEM GEKOZEN! EN NIET VOOR SMETVREES-MAARTEN!

Waar ook heel goed over nagedacht is, zijn de accenten van de spelers. Iedereen stamt van het rotary-nest af, want de Gooische 'r' en de aardappel in de keel zijn duidelijk te horen. Alleen Maarten heeft een soort onverklaarbare Brabantse tongval met af en toe een mini harde 'g'. Terwijl zijn broer Thom wel als het type hockeybal praat. 


Mijn favoriete scene was de volgende. De voice over zegt iets in de trant van "Maarten heeft ons vandaag gevraagd om te komen filmen om te laten zien hoe erg zijn stoornis hem dwars zit". Vervolgens zien we Maarten voor de voordeur staan (in huis) met uiteraard z'n favoriete paar slippers aan. Hij gluurt stiekem door het gordijntje maar deinst dan verschrikt terug als er mensen voorbij komen. Hele enge, normale mensen. Op een fiets met een vlaggetje. "Dit vind ik dus heel eng", zegt Maarten dan. Dat zagen we Maarten. 

Als de mensen weg zijn, doet Maarten de voordeur open en loopt naar buiten. Op z'n slippers. Hij steekt een verhaal over z'n smetvrees af. "Je leest het ook in de krant. Overal zijn bacillen en virussen en hondenpoep. Ik ga toch niet zomaar met andere mensen praten, of ze een hand geven". Op dat moment komt er een jongen aangelopen. "Zie je wel", zegt Maarten en meteen trekt hij bang een sprint naar binnen. Niet gewoon via de voordeur, nee, om de voortuin naar de achtertuin en dan door de terrasdeur. Op z'n slippers. Gelukkig is het daar wel bacterievrij. 

Uiteindelijk nodigt Simone haar vriendinnen + aanhang uit op het 10-jarig huwelijksfeest in de tuin met Thom starring as Maarten. Maarten zit verstopt op zolder. Genieten.

"Hoe doen jullie dat? Al 10 jaar getrouwd en jullie kijken elkaar aan alsof jullie elkaar pas een week kennen. Wat is jullie geheim"? vraag de vriendin. SCRIPTED-HORROR!!
Plotseling ziet de andere vriendin iets bewegen binnen. Oh nee, het is Maarten die naar beneden is gekomen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De echte Maarten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! In z'n witte shirt. En slippers. Met sokken. 
Langzaam durft hij een stap over de drempel te zetten en zegt: "Ik ben dus Simones echte man, Maarten. En ik heb smetvrees". Opzich een goede eerste poging. Maar dan: "Dus ik ga jullie echt geen hand geven nu".
Ik denk dat ik net m'n bank door het raam gooide. 

De aflevering eindigt met het feitje dat Maarten zes maanden verder intensieve therapie volgt. Je ziet dan het beeld van Simone en Maarten buiten (!) op een picknickkleedje bij het water. Als donderslag bij heldere hemel is Maarten hip geworden. Hij draagt een gele broek, een geruite blouse en een Ray Ban-achtige zonnebril. 

En natuurlijk is Simone zwanger. Van een vierkant kussen. 
"Ik kijk wel op tegen het verschonen van de luiers", zegt Maarten. "Ha ha ha ha ha", lachen Simone en Maarten. "Ha ha ha ha ha ha".

In Nederland is de SCRIPTED-reality serie nog vrij nieuw. In het buitenland is het een doorslaand succes. 

Als Net 5 het iets geloofwaardiger zou maken, wil ik dit programma misschien nog een tweede kans geven. Anders...niet.

www.nadeche.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten